Magda Isanos - Biografie

   
 Pagina principala
 Biografie
 Bibliografie
 Poezii
 Proza
 Critica
 Biblioteca virtuala
 Galerie foto
 Revista Ferestre

DATE BIOGRAFICE

Născută la Iasi, la 17 aprilie 1916, fiică a lui Mihai Isanos si a Elisabetei (n. Balan), doctori în medicină. A urmat scoala primară la Costiujeni, spital unde lucrau părintii ei, în apropiere de Chisinău, iar liceul la Scoala eparhială de fete din Chisinău. A studiat la Iasi dreptul si filozofia; licentiată în drept, a profesat scurt timp avocatura la Iasi. Debut în 1932, cu versuri în revista "Licurici" a Liceului de băieti "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Chisinău. S-a stins din viată la Bucuresti, la 17 noiembrie 1944.


CUM ERA MAGDA ISANOS ?

Când citeai poeziile ei, necunoscând-o, nu puteai nici măcar bănui ce fire veselă avea: în versuri răsuna tristete multă si gravă... Cum se împăcau aceste două fete? Lumina si umbra convietuiau în totală armonie. Artist înnăscut, simtea că trebuie să se tină departe de sinceritatea impudică a confesiunii directe, de mărturisirea spontană si uneori necugetată, care mută povara pe sufletul altuia, relatându-si jurnalistic necazurile culese la cald si spuse de-a dreptul, sub formă de vesti din infernul personal. Veselia diurnă îi filtra, dar îi si potenta tristetea. Structurată în adâncime, ca o eclipsă, când între Soare si Terra se interpune Luna, iar sus se iveste „soarele negru al melancoliei”, Magda avea forta care se naste din echilibrul energetic al contrariilor. Stia din experientă că oamenii nu vor să plângă, ci să râdă ori să fie mângâiati. Râsul, o altă fatetă a hohotului de plâns, e mai greu de stârnit, iar a mângâia e un har pe care putini îl au, de obicei doar aceia care au suferit. Din îmbinarea între râs vădit si plâns ascuns, izvora profundul ei farmec. Nu alesese calea egoistă si usoară a celor care se gândesc doar la durerea lor, afisându-si nefericirea, în loc să-si menajeze aproapele. Ea făcea mai mult: încerca să-i vindece pe cei din jur de melancolia vietii, ca si cum rostul ei pe lume era să nu-i lase pe ceilalti să-si risipească lacrimile.
Tristetea din poeziile Magdei este reversul veseliei diurne: un Narcis numai zâmbet se vede în poezie plângând, ori, înlăcrimat, îsi zăreste în versuri surâsul. Amândoi acesti Narcisi sunt autentici, unul fără altul n-ar putea exista. Magda îsi cuprindea propriul dublu: personajul fascinant, cuceritor, cu care nu te puteai plictisi, nici posomorî vreodată, îsi avea în sine antiteza, si astfel era ea însăsi, cu umbre si lumini, o operă de artă a lui Dumnezeu. Distanta dintre tristetea din adânc si veselia de-afară dă nu numai măsura sufletului, ci si a talentului ei: spuse de-a dreptul, zvârcolirile care o frământau nu ar fi interesat pe nimeni, dar asa, gingăsia din versuri se naste din prudenta spunerii, din teama subînteleasă si profundă că prin ceea ce spune ar putea răni. Lacrimile sunt cernute prin surâs, si zâmbetul este filtrat prin lacrimi.
În viata de toate zilele, momentele cele mai solemne, mai dramatice, le înviora cu un zâmbet. Când altii în situatia ei ar fi plâns ori ar fi încremenit încruntati, ea râdea! Printr-o extraordinară putere, izvorâtă din marea ei generozitate, a fost în stare să-i facă pe ceilalti să râdă chiar si atunci când înăbusitoarea boală de inimă ajunsese aproape de culme. Râdea pentru a-i scuti pe cei din jur de tristete, ori, cel putin, pentru a le atenua disperarea. Era înconjurată de o aură de umor, care făcea parte din frumusetea, din farmecul ei. Umorul altoit pe tragismul existentei dă vietii si scrisului ei o lumină eroică, poate mai mult, sau cel putin la fel, ca implicarea în diversele cauze ale celor năpăstuiti.
Existenta i-a fost hotărnicită de două mari războaie, unul la începutul, celălalt la sfârsitul vietii. Sinistrul reper i-a marcat copilăria si sfârsitul, iar primăvara si toamna aveau să însemne pentru ea, ca si pentru flori si grâu, timpul nasterii si timpul mortii. Ca un pandant al războiului, apărea, firească, speranta în venirea cât mai grabnică a păcii, asteptarea „anului unu”, „anul păcii între popoare”. La 17 aprilie 1916, când se năstea Magda, la Iasi, ziarele scriau că Germania făcea demersuri pentru o pace separată cu Rusia. O revistă ilustrată din Bucuresti dădea ca termen pentru sfârsitul războiului toamna acelui an, cel târziu: septembrie sau octombrie. Dar n-a fost să fie cum spera lumea: războiul nu mai putea fi oprit.
S-a născut în Duminica Tomii, la orele trei după amiază, probabil la spitalul Socola, unde lucrau si locuiau părintii ei, la marginea orasului. Tocmai atunci, în ocolul primăriei, scriau ziarele, zburda, ca însăsi ursita ei nerăbdătoare, un mânz rătăcit, roib, cu coama si coada neagră: întruchipare a tineretii, a nopţii si a misterului, purtătorul vietii si al mortii, simbol legat deopotrivă de ploaie, lună si soare, ca si de melodica înnoire a lumii.
Asadar, războiul si pacea, primăvara si toamna... Deopotrivă cu acestea, i-a marcat existenta marginea, ca spatiu al locuirii si limită a dublului avânt: spre centru si spre zări. S-a născut la marginea Iasului, si avea să locuiască în cea mai marginală provincie a României, Basarabia, în incinta unui spital aflat în afara capitalei, într-o casă situată la limita unui parc imens. În micul cimitir al asezării basarabene numite Costiujeni sau, mai româneste, Cosânzeni, adolescentă fiind, ea privea la mormântul bunicului iubit, aflat într-o margine, si se gândea că, odată, va avea lângă el „un loc prea potrivit”...
Si a mai fost, în sufletul ei, o teamă, furisată, parcă, din tragediile vechi. A urmărit-o toată viata, după ce în fragedă copilărie, o boală grea a lovit-o ca un trăsnet din cer: poliomielita. Copila perfectă, înzestrată cu toate darurile a fost doborâtă si aproape strivită de o boală cruntă. A zăcut mult si greu, a rămas cu glezna stângă inertă, ca piciorul rupt al unei păpusi. A purtat, ca un memento, urmele bolii si a rămas cu teamă de fericirile prea mari, care ar putea să-l supere pe Dumnezeu. Din nou, se întrezăreste ideea de echilibru al contrariilor: purtând în sinea ei si râsul si plânsul, se gândea că fericirea exagerată îsi va chema, în mod fatal, antiteza, izgonită temporar de revărsarea bucuriei.
Norocul ei a fost că a avut părinti plini de grijă si afectiune, surori care o adorau, iar în jurul casei o grădină minunată. Erau, de fapt, două grădini concentrice: parcul spitalului cuprindea în sânul lui grădina casei. Cum veneai, cu trăsura sau pe jos, te întâmpina o alee de salcâmi spre o poartă de lemn. În curtea străjuită de brazi, erau două alei de nuci si două de peri, câtiva meri, un visin înalt, artari si duzi; sub nuci, se făcea toamna un asternut de frunze fosnitoare. Fetele se tolăneau pe crengile unui artar bătrân, si în toată grădina, iarba crestea atât de înaltă, încât îsi puteau croi prin ea tuneluri...
Soră mai mare, Magda nu căuta să păstreze distanta fată de cele mai mici: le spunea povesti, era prima la jocuri, le cucerea prin vervă. Îndeplineau orice le-ar fi cerut: să joace teatru (ea născocea piesele, întotdeauna istorice, cu un sultan cotropitor si un domn român), să prindă muste ca să hrănească puii din cuiburile doborâte, sau să stea cuminti când făcea scoală cu ele. Era conducătoarea lor, i se subordonau de bună-voie, o ascultau si nu-i ieseau din cuvânt, iar dacă era ironică sau le făcea farse, nici nu le trecea prin minte să se supere. Nu atât diferenta de vârstă, care nu era mare, conta, cât superioritatea. O superioritate psihică, un anumit fel de a fi, doar al ei, poate un privilegiu obtinut cu pretul suferintei. Avea replica frumoasă si promptă, uneori tăioasă, era mai sprintenă la minte decât normalul vârstei, iar prin elocventă se impunea adesea si în fata celor mari.
Îsi scria poeziile solare noaptea, sub ocrotirea umbrei. Antiteza era perfectă: insomniacă, nocturnă, se situa în contrast cu lumina despre care scria. Asa cum noaptea este reversul zilei, poezia era cealaltă fată a zâmbetului ei diurn. Nu-i plăcea să-si citească poeziile cu glas tare. Mamei ei, dacă o-ntreba, i le dădea să le citească singură, iar surorilor le cerea să i le copieze „pe curat”, cu chenar în două culori, căci ea avea un scris „urât”, dar cu trăsături ferme, bine formate, încă de la o vârstă foarte tânără. Văzându-si poeziile copiate caligrafic, zâmbea: „Dacă se vor găsi vreodată caietele astea, se va spune cu uimire: Ce scris pueril si ce gândire profundă!” Din când în când, îsi rupea caietele sau le ardea; pe unul l-a aruncat, într-o vară, în mare.
Numai o actrită cu vervă si temperament ar fi fost în stare să strălucească în rolul Subretei, din „Avarul” de Moliere: simplă aparitie mută, trebuia să-si farmece publicul având la dispozitie doar o mătură si o cârpă de praf! Elevă în clasa a VI-a de liceu, Magda a interpretat acest rol si a avut un succes extraordinar, la un hram, când era si „serbarea scolii”, au asistat sute de elevi, fete si băieti; la sfârsit, toti actorii au format o piramidă, iar Magda, cu mâinile-n solduri, cu sort si bonetă, poza râzând, în vârf, deasupra tuturor...
Emotii, putea să aibă, dar niciodată nu le-ar fi arătat, nu le-ar fi recunoscut; surorile nu au văzut-o niciodată având „trac”. Bineînteles, toate astea presupuneau o luptă continuă cu sine, iar ea a fost, pe toate planurile, o luptătoare, astfel si-o amintesc toti cei care au cunoscut-o, asa o arată si episodul care urmează.
Cea mai rece si mai impunătoare clădire din Chisinău, Liceul Eparhial, se înălta posomorâtă pe o sprânceană de deal, deasupra unui rând de crâsme. Directoarea care conducea cu mână de fier liceul era doamna Elena Alistar, mătusa Magdei. Severă ca o mănăstire sau ca o puscărie, Şcoala Eparhială era supranumită „Muntele Athos”, cu interdictia pe dos, cei opriti să intre fiind elevii de parte bărbătească. Când Magda a păsit spre mijlocul careului, celor o mie de fete li s-au muiat picioarele si în curtea zidită s-a făcut liniste. Directoarea le adunase ca să comunice o abatere gravă: două eleve de clasa a opta, de la sectia normală, fugiseră din internat, într-o sâmbătă seara, ca să se ducă la un bal mascat. Urmau să fie drastic pedepsite, sanctiunea nu era încă oficială, dar se stia că aveau să primească pedeapsa maximă: eliminarea din toate scolile din tară. Magda a făcut câtiva pasi hotărâti, s-a oprit în fata directoarei si a cerut voie să vorbească. A prezentat pe scurt fapta, apoi starea materială a familiilor din care proveneau vinovatele. Erau fete sărace, din familii cu multi copii, în anul acela urmau să termine scoala si, „intrând în pâine”, ar fi putut să-si ajute părintii si fratii; nu era vorba, asadar, numai de soarta lor, ci si de a familiilor. Orice pedeapsă, spunea Magda, trebuie să urmărească nu nimicirea vinovatului, ci îndreptarea lui. În ce mod ar fi putut acestea să se îndrepte, dacă erau scoase definitiv din scoală? Eliminarea doar pentru un anumit interval sau mustrarea publică le-ar fi dat posibilitatea să se corijeze; în plus, ar fi învătat lectia iertării si a generozitătii, în locul ranchiunii care le-ar fi marcat pentru tot restul vietii. În mâinile directoarei stătea, deci, soarta atâtor oameni, doar ea avea posibilitatea de a îndruma spre bine niste copile care gresiseră din simplă curiozitate. Impresionată, directoarea părea gata să cedeze, când Magda a rostit un cuvânt care nu trebuia spus: „Pentru toate aceste motive, trebuie să le iertati!” Trebuie... Împinsă de firea ei voluntară, eleva o învăta pe directoare ce trebuie să facă! Doamna Alistar nici n-a mai vrut s-audă de clementă, mai mult: a eliminat-o si pe Magda pentru o săptămână. Atunci, toată scoala a făcut greva foamei: veneau în sala de mese, dar nu se atingeau de mâncare. Meniul de la cantina scolii era, în general, sobru, dar, în timpul grevei, doamna directoare a dat dispozitie să se gătească mâncăruri alese, cu speranta că le va face pe eleve să cedeze. Protestul a durat, totusi, destul de mult, si lumea se mira cum reuseau fetele să reziste; de fapt, erau alimentate noaptea, cu dulceturi, fructe, prăjituri, aduse pe ascuns de mama Magdei, gata oricând să apere cauza unor copile sărace si nedreptătite. Solidaritatea elevelor de la Eparhială a uimit; după ani si ani, nimeni nu mai stia nici numele fetelor, nici dacă fuseseră iertate sau pedepsite conform deciziei. Tuturor le-a rămas însă în minte curajul Magdei, felul cum luptase ea în agora scolii. E ca si cum istoria ar fi retinut numele avocatului lui Dreyfus, uitându-l pe al celui pe nedrept retinut în Insula Diavolului...
Cum arăta Magda, studentă la două facultăti, Drept si Filozofie, în toamna anului 1934? Cel mai bine se descrie ea însăsi, într-o schită, sub chipul unei fete abia coborâte din trenul de Chisinău, gata să urce „calea regală” a Iasului, strada Carol, spre Universitate: într-un taior nou, în mână cu o servietă la fel de nouă, „îsi întoarce fata la dreapta si la stânga, si, cu mândrie si cu entuziasm, ea strigă din ochi tuturor: sunt studentă!” Apoi, „în neprimitoarea cameră mobilată, stă pe marginea patului si nu poate dormi; îsi aminteste de grădina de-acasă...” „La Universitate, a doua zi, totul e coplesitor... Larma, zidurile prea înalte, îndrăzneala viitorilor colegi. Desigur, i se face curte, chiar dacă nu-i frumoasă, e tânără. Studentii îi fac loc lângă dânsii...” Ea „priveste drept la oameni ca si cum le-ar spune: eu am să înving.”
Fatada Universitătii Mihăilene se desfăsura simfonic, impresionându-i pe noii veniti, rătăciti între fete necunoscute, în căutarea avizierelor cu anunturi si orare. Corpul profesoral era alcătuit din „cariatide” pe măsura „zidurilor prea înalte”: nume prestigioase, cu doctorate străine si lauri academici... Pe de altă parte, Magda explorase si celelalte posibilităti oferite de Iasi: seratele de la „Bragadiru”, cinematografele, Copoul... Nu peste mult, însă, poezia si cărtile aveau să-i rămână singurii, statornici prieteni, „într-o vreme mohorâtă si laborioasă.” În orasul dezolant, toamna, cu zgomotul ploii curgând în burlane, în timp ce „norodul vesel al studentimii” cobora la vale, spre oras, grăbindu-se la vreo serată sau la un spectacol, doar ea urca la deal, spre gazdă, unde o astepta, în camera rece, noaptea de insomnie...
El avea un nume sonor ca un pseudonim: Eusebiu Camilar. Amândoi erau poeti. Întâlnirea a fost una dintre acele apropieri care se întâmplă rar, o revelatie benefică, si pentru unul, si pentru altul. Fericiti că soarta îi adusese alături, nici unul nu voia mai mult. Lucrurile s-au complicat mai târziu, când, înstiintată despre planurile lor de căsătorie, mama Magdei a sosit la Iasi si a vrut să afle detalii despre viitorul ginere: „cine-i”, „de unde-i”, „cu ce se ocupă”, ce studii are”, „din ce trăieste”, ”din ce o să trăiti”... Si a constatat cu uimire că, în afară de superlative si declaratii de dragoste („Îl iubesc... Cum era să-l întreb ce studii are?”), Magda nu avea nici un răspuns concret. Se iubeau, si asta le era de-ajuns. S-au căsătorit în martie 1938. În mai, ea le scria celor de-acasă: „Eu sunt foarte fericită, cred că nu e exagerat să spun că ne iubim în fiecare zi mai mult. Ne-am pus verighetele, ne stau foarte bine, nici largi, nici strâmte... Zeby îmi aduce flori din oras, îmi lustruieste pantofii, si nu mă lasă să fac treabă, de parc-as fi o principesă în exil. Câteodată mi-i frică. Atâta fericire poate supăra pe Dumnezeu.”
În septembrie 1939, Eusebiu Camilar a fost concentrat la Botosani, trimis undeva „pe zonă”, si ulterior pe frontul de răsărit. Odată cu invadarea Cehoslovaciei de către armatele hitleriste, începuse conflictul, care avea să devină al doilea război mondial. Invadarea Basarabiei de către armatele sovietice, la 28 iunie 1940, a însemnat exodul familiei din Chisinău, întâi la Iasi, apoi la Bucuresti, unde Magda i-a urmat. După o scurtă revenire în 1941, refugiul basarabean s-a repetat în primăvara timpurie a lui 1944; Magda a părăsit si ea, a doua oară, Iasul, familia s-a reunit în Bucurestiul aflat sub amenintarea continuă a bombardamentelor.
Pentru Magda, au fost anii „plânsului pe prispe de lut”: singurătate, tristete, atacurile repetate ale bolii... Stătea mai mult întinsă pe pat; mă duceam si-o îmbrătisam, îmi lipeam fata de umărul ei si mă uitam cum împletea, căci ea împletea mereu, în toamna lui 1944, ultima ei toamnă. Împletitul e geamăn cu asteptarea, iar ea nu termina niciodată de împletit ciorapi, nu din cauză că ar fi desirat noaptea ce crosetase ziua, ci pentru că se gândea mereu la o pereche de picioare bărbătesti cu tălpile înghetate, care trebuiau ocrotite de frig: picioarele lui Ulysse, aflat pe drumul către casă. Aşeza unele sub altele siruri albe, siruri negre, siruri cenusii: o nedescifrată Odyssee de lână. Si-a revăzut poeziile si, cu zece zile înainte de a muri, manuscrisul a fost depus la Editura Fundatiilor Regale. Lucrând împreună cu sotul ei la drama „Focurile”, a pus în gura unui personaj, următoarea replică, tâsnită din inimă: „Dac-as sti că prin moartea mea se schimbă măcar un strop din nedreptătile lumii, sunt gata să mor...” S-a întâmplat la 17 noiembrie 1944, în casa din strada Popa Nan 49, la Bucuresti. Si lumea, cu nedreptătile si atrocitătile, a continuat să curgă mai departe.
În ceremoniile pythagoreicilor, pe lângă muzică si dansuri, gimnastică filozofică, exercitii mnemotehnice si recitări de eufonii, un rol de seamă îl aveau parfumurile. Reteta unuia, furnizată de Plutarh, cuprinde: miere, vin, stafide, căprisor (fuscus), răsină, smirnă, lemn de trandafir, fistic, bitum, trestie parfumată numită obligeană, stevie, ienupăr, mentă... Încerc să-mi imaginez amestecul, în care par a se concentra, subtil, în proportii atent cântărite, ape, munti, vii, grădini, străzi, păduri... Dacă poezia ar putea impresiona nările, cred că versurile Magdei ar fi aureolate de acest miros, făcut din: maluri de pârâu, livezi cu stupi, bucătărie vara, pădure de brazi, asfalt de oras, biserică, tufis aprins... I-as spune parfumul pythagoreic al lumii. Ar putea fi povestea Magdei, cuprinsă într-o aromă: născută pentru a percepe si a întruchipa armonia, mereu sub impulsul iubirii, si-a trăit bucuria si suferinta până la capăt si a pornit spre lumină, strângând în mâini semnul Crucii. O ursită cu parfum de păgânătate crestinată.